וואלה אורח
|
פורסם: שישי 16.02.07 11:05 נושא ההודעה: המלצות זיילר יתפרסמו בקרוב: ביקורת קשה על קראדי ושנדר |
|
|
המלצות זיילר: ביקורת על קראדי ושנדר
יום שישי, 16 בפברואר 2007, 6:20 מאת: יובל יועז, הארץ
קראדי. ביקורת על תפקודו כמפקד מחוז הדרום, על מחדליו בקידום הטיפול בפרשת הרצח ועל מינויו של יורם לוי (ערוץ 10)
האחים פריניאן בבימ"ש. כל אחד מקציני המשטרה שלא הבין את חומרת הפרשה, נכשל בשיקול דעתו ותרם למחדל המקצועי (מוטי קמחי, הארץ)דו"ח הוועדה הממשלתית יתפרסם ביום ראשון ויכלול ביקורת קשה על התנהלות קראדי בפרשה. מקורב לוועדה: מדובר בדו"ח קשה
עוד בכתבה:
עיקר ההמלצות: רפורמה בעבודת המשטרה »
דו"ח ועדת זיילר שיפורסם ביום ראשון כולל המלצות להדיח קצינים המכהנים במשטרה, וכן ביקורת נגד מפכ"ל המשטרה הנוכחי רב-ניצב משה קראדי, המפכ"ל הקודם שלמה אהרונישקי, פרקליט המדינה ערן שנדר ומנהל מח"ש הרצל שבירו. דו"ח הוועדה, שהוקמה בדצמבר 2005 במטרה לבחון את מחדלי המשטרה והפרקליטות בפרשת האחים פריניאן והשוטר הרוצח צחי בן-אור, כולל 250 עמודים והוא יימסר ביום ראשון בצהריים לעורכי דינם של 13 מוזהרי הוועדה, כשעה לפני פרסומו.
לפני שניגשו לכתיבת הדו"ח, קראו חברי הוועדה את כל הדו"חות שכתבו בעבר ועדות חקירה ממלכתיות. אף שוועדת זיילר היא ועדת בדיקה ממשלתית, היא החליטה לפעול במתכונת ממלכתית - ובשל כך כללה גם פרק המלצות ומסקנות אישיות בדו"ח הסופי שלה. המסר העיקרי העולה מהדו"ח הוא שרצח העבריין פנחס בוחבוט בבית החולים תל השומר ב-1999 לא היה "עוד רצח" בישראל, אלא פרשה חמורה ביותר: נסיבות הרצח, מבצעו - שוטר במדים במשטרת ישראל שרצח בשירותם של עבריינים - הצביעו על חומרתו וייחודו. כל אחד מקציני המשטרה ומבעלי התפקידים שלא הבינו את החומרה המיוחדת ואת הצורך במתן טיפול חסר פשרות לפיצוח הפרשה, נכשל לפיכך בשיקול דעתו ותרם למחדל המקצועי.
מקורב לוועדה אמר אמש, כי מדובר ב"דו"ח קשה". לגבי חלק מהקצינים המעורבים, ובהם גם מפקד ימ"ר דרום לשעבר ניצב-משנה יורם לוי, כלולות בדו"ח המלצות חד משמעיות לסיים את כהונתם במשטרה. לגבי המפכ"ל קראדי לא כלולה המלצה חד-משמעית לסיים את כהונתו או לא להאריכה בשנה נוספת, ואולם הדו"ח כולל ביקורת על תפקודו כמפקד מחוז הדרום, על מחדליו בקידום הטיפול בפרשת הרצח ועל תמיהות העולות ממינויו של יורם לוי למפקד הימ"ר.
התמיהות עלו לאחר שבמשטרה ובמח"ש הצטבר מידע שהחשיד את לוי בקשרים אסורים ובמתן טובות הנאה לעבריינים. עם זאת, כפי שהוועדה הודיעה מראש אין בדו"ח כל התייחסות ל"קונספירציה הפוליטית" כביכול, שלפיה מונה קראדי למפכ"ל בשל אינטרסים פוליטיים.
עיקר ההמלצות: רפורמה בעבודת המשטרה
שנדר. ספג ביקורת אולם אין מסקנות אישיות כנגדו (מוטי קמחי, הארץ)לפני תשעה חודשים פירסמה הוועדה מכתב אזהרה כללי ל-13 בעלי תפקידים במשטרה ובפרקליטות ולשלושה ארגונים - המשטרה, פרקליטות מחוז הדרום והמחלקה לחקירות שוטרים. בסופו של דבר מצאה הוועדה ממצאים נגד רוב המוזהרים, לאחר שבסבב העדויות האחרון לא הצליחו אלה, שהביאו ראיות מטעמם, לשנות את עמדתה של הוועדה.
לפני שלושה חודשים הודיעה הוועדה גם לפרקליט המדינה ערן שנדר שהיא שוקלת להסיק נגדו מסקנות, לאור תפקודו כמנהל המחלקה לחקירות שוטרים והחלטתו שלא לפתוח בשלבים מסוימים בחקירה פלילית נגד ניצב משנה יורם לוי.
גם שנדר ספג ביקורת בדו"ח הסופי, וכן מחליפו כמנהל מח"ש, שבירו.
אולם עיקר ההמלצות בדו"ח אינן בהיבט האישי, אלא עוסקות ברפורמה כוללת בעבודת המשטרה, הדרושה בטיפול המשטרה בחקירת פשעים בעתיד. בוועדה השקיעו מאות שעות בשמיעת עדויות של עשרות שוטרים, קצינים, פרקליטים ומעורבים אחרים בפרשה, ואספו אלפי עמודי ראיות.
הדו"ח כולל לפיכך גם תיאור מפורט של השתלשלות המחדלים והכשלים בטיפול בפרשה, כולל הפניית אצבע מאשימה כלפי מחדלי המעורבים השונים לאורך התרחשותה.
חברי הוועדה מקווים שהדו"ח לא רק יאומץ על ידי הממשלה, אלא גם ייושם במלואו בידי השר לביטחון פנים אבי דיכטר ושר המשפטים דניאל פרידמן.
http://news.walla.co.il/?w=/1/1058609 |
|